A kutyatartás aranyszabályai

 

 

Mint tudjuk, a kutya az ember egyik legjobb társa. Hűséges, odaadó és megértő jószág, pajkos ragaszkodásával az egész család kedvence.
A kedves négylábú olyan, mint egy kisgyermek: olykor huncut, máskor sóvárgó tekintetével a gazditól állandó törődést és odafigyelést igényel;
így gondozása nagy felelősséget ró tulajdonosára.
Az alábbiakban összegyűjtöttük a kutyatartás aranyszabályait, amelyek nélkülözhetetlenek az ideális kutya-gazdi kapcsolat kialakulásához.
Az engedelmesség a legfontosabb, amit a házi kedvenccel el kell fogadtatni, hogy minden esetben ellenőrizni tudjuk viselkedését. Meg kell tanulnia, hogy ki a főnök, hogyan bánhat a család tagjaival, meddig mehet el a játékban, meddig szaladhat el póráz nélkül az utcán.
Fontos megismertetni legalább az alapfogalmakkal (Feküdj!, Ülj le!, Hozzám!). Azzal, hogy négylábú barátunk megtanul reagálni és engedelmeskedni hívószavunkra, egy óvatlan pillanatban akár az életét is megmenthetjük.
A tiszteletet azonban nemcsak a kutyustól kell elvárnunk. Ha gazdiként nem tiszteljük kis kedvencünk akaratát, nem várhatjuk el, hogy elfogadjon bennünket falkavezérnek. Ne feledkezzünk meg az élősködők elleni védekezésről! A bolhák vagy a kullancsok súlyos betegségek okozói lehetnek, s ne várjuk meg, míg kutyusunk véresre vakarja magát a bundájában vagy bőrében megtelepedő élősködők miatt. A paraziták ellen ma már többféle termék is kapható: például nyakörv, nyakra cseppentős ampulla (úgynevezett spot on), bolhairtó spray, por, fürdető oldat.
Vigyázzunk a biztonságára! Szünidőben, családi kirándulásokon rá is sok veszély leselkedhet. Nem kevésbé szilveszterkor, amikor tömegek szórakoznak az utcán, hangoskodnak, tűzijátékot durrogtatnak. Sétáltatás közben kerüljük a mozgalmas helyeket, ne tolakodjuk fel vele tömött buszra. Alakítsunk ki neki megfelelő mozgásteret. Hasonlóan a gyermekekhez, a kutyák is tele vannak energiával, szeretnek mozogni, nagy a játszás- és mozgásigényük. Kis négylábúnk egészségének megőrzése miatt futkározzunk és sétáljunk vele nagyokat a friss levegőn! Jobb, ha így vezeti le felesleges energiáit, mint ha "szeretetből" szétrágja gazdái cipőit.
A szabad játszadozáson kívül fontos, hogy más külső ingerek is érjék - egy kis ösztönzés, izgalmas találkozások. Etetésében legyünk szigorúak!
Tudjunk ellenállni, ha vágyakozó pillantásokkal ételt kuncsorog a családi asztalról, ugyanis az emberi eledel hosszú távon nem egészséges neki! Gondoskodjuk számára változatos, vitaminokban is gazdag táplálékról!
Az eb nem csak húsevő. Ügyeljünk a kutyatáp minőségére! Csokit ne adjunk neki! A benne levő kakaótól súlyos mérgezést kaphat, amely miatt akár el is pusztulhat. Jutalomfalatként inkább az állateledel-üzletekben kapható finom csemegéket, kekszeket válasszuk. Fontos négylábúnk szocializálása, más állatokhoz és emberekhez való szoktatása, amelynek révén aztán idegen körülményekhez is alkalmazkodni tud. A legjobb, ha már kölyökkorától társaságra, új helyzetekre szoktatjuk: így a család kedvencéből igazi pajkos barát és játszótárs válik. Ápolása, tisztán tartása kulcsfontosságú. Ha szükséges, fürdessük meg (de nem kell túl gyakran), a hosszabb szőrű állat bundáját naponta keféljük, de rövidebb szőrű négylábúnk rendszeres gondozásáról se feledkezzünk meg. Jó szolgálatot teszünk neki azzal, hogy megszabadítjuk bundáját a piszoktól, gubancoktól, s közben egészségét is ellenőrizhetjük, hogy nem bújtak-e meg a bőrében valamilyen élősködők. Gondoskodjunk a rendszeres oltásáról (már csak azért is, mert a betegségeket az állattól az ember is elkaphatja)! A veszettség ellenin kívül néhány egyéb fertőzés elleni védőoltás is hasznos lehet. A nem kívánt szaporulat ellen ivartalanítsuk. Természetesen ez azokra a kutyatulajdonosokra vonatkozik, akik nem tudnák felnevelni a kis kölyköket. Az ivartalanítás nem viseli meg különösebben négylábú barátunkat, s a tévhittel ellentétben utána nyugodtabb, kedvesebb lesz.